Informationskampanj på krogen om könssjukdomar

Vad vill du ta med dig hem? – Informationskampanj på krogen om könssjukdomar
Gävleborg har länge legat i topp när det gäller förekomst av klamydia. Nu startar en kampanj på de lokala krogarna för att minska spridningen.
– Vi måste försöka vända den här trenden, säger Lillemor Fredriksson barnmorska vid ungdomsmottaningen i Hudiksvall. Vi gör redan riktade insatser på skolorna, men här når vi ut bredare, till äldre ungdomar och på ett lustfyllt sätt.
Kampanjen består av två delar; affischer och kondometuier. Budskapet för båda är ”Vad vill du ta med dig hem?”
– De vackra bilderna som pryder affischerna är fotograferade av Christine Paulsdotter och Anna Walther i samband med ett specialarbete på Bromangymnasiet, säger Lillemor Fredriksson. Kondomfodral med lockande utformning ska finnas tillgängliga ute på krogarna i Hudiksvall. Etuierna finns i fyra varianter – kanske blir de samlarobjekt?
Kampanjen är ett samarbete mellan Hudiksvalls kommun, Landstinget Gävleborg, Ungdomsmottagningen och Hudiksvalls lokala HIV/STI-grupp. Förhoppningen är att fler ska använda kondom så att smittspridningen minskar.
– Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar både mot könssjukdomar och oönskad graviditet, säger Lennart Sydh från HIV/STI-gruppen. Det är dessutom det enda preventivmedel som killar själva kan ta ansvar för. Vi vill inspirera ungdomar till att alltid ha en kondom i beredskap, man vet aldrig när det uppstår ett läge.