
Aktuellt
Barnrättsdagarna i Karlstad
FSUM deltar på Barnrättsdagarna i Karlstad under dagarna 1-2 april. Kom och möt upp oss vid vår monter!

Årsmöte på konferensen -här är kallelsen!
Vi från styrelsen hälsar er varmt välkomna att delta på föreningens årsmöte. Det kommer finnas i programmet för konferensen i Uppsala. Men det finns även möjlighet att delta digitalt för dig som inte kan närvara på konferensen.
Våld i ungas nära relationer
Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet har den stora äran att arrangera prestigefulla Göran Gustafsson Symposium 2025, som fokuserar på våld i ungas nära relationer.
Eftersom ämnet är direkt kopplat till de utmaningar som ni möter i ert dagliga arbete, undrar vi om ni vill hjälpa oss att sprida inbjudan vidare till era medlemmar och andra relevanta personer i era nätverk?
Evenemanget är helt gratis och öppet för alla. Under dagen kommer både stödorganisationer och internationella samt svenska forskare att dela med sig av aktuell forskning och praktiska insikter om våld i ungas nära relationer.
Praktisk information:
- Datum: 25 mars 2025
- Tid: 13.00–17.00
- Plats: Uppsala Universitetshus
Vi hoppas att ni vill hjälpa oss att nå ut till era medarbetare och att så många som möjligt får möjlighet att delta
Hälsningar
Hanna bek-Arakélow
Projektgruppen för Göran Gustafsson symposium 2025
NCK
Utåtriktad film till Ungdomar -projekt från Skåne
Vi i Skåne har tagit fram en utbildningsfilm som vi gärna delar med er som arbetar med ungdomar i skolor eller andra sammanhang. Filmen syftar till att förbättra ungdomars kunskap om kropp, sex, relationer och psykisk hälsa, och vi hoppas att den kan vara till nytta för fler än bara oss här i Skåne.
Om ni är intresserade av att använda filmen, kontakta mig på: annamia.olvmyr@skane.se.
För att säkerställa att filmen används på rätt sätt skriver vi ett enkelt avtal med er – det kostar inget, men det hjälper oss att hålla koll på hur filmen används.
Vill ni veta mer och se trailern till filmen kan ni läsa artikeln här: https://www.skane.se/om-region-skane/nyheter/2024/sa-ska-ungdomsmottagningarna-na-ut-till-fler/
Vi har även filmen i en version med syntolkning. Vi tycker bara det är bra om filmen kan nå ut till så många unga som möjligt.
Tveka inte att höra av er!
Annamia Olvmyr
Kommunikatör och filmansvarig
Region Skåne
Andrologi, VT25 Karolinska Institutet
Vi har en aktuell kurs hos oss som vi försöker nå ut med brett i landet, bland annat till personal som arbetar på ungdomsmottagningar:
Kursen är till för den som i sitt yrke kommer i kontakt med manliga patienter med frågor och problem relaterat till sexuell hälsa och ohälsa. Den syftar till att utveckla kunskaper i andrologi med fokus på klinisk sexologi om den biologiska mannen och dennes sexualitet. Den är tvärvetenskaplig och väver samman flera perspektiv på den biologiska mannen, personer med penis och pung och dennes sexualitet. Kursen inkluderar även trans- och intersexperspektiven.
Kursen är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och ANOVA.
Den ges digitalt på distans via Zoom och Canvas utom de sista två dagarna då vi ses på plats i Stockholm. (Möjlighet till digital medverkan även dessa dagar finns.)
Inplanerade kursträffar 2025:
- 6-7 februari
- 6-7 mars
- 10-11 april
- 8-9 maj
Gå in via länken ovan och läs mer.
ECPAT stoppar sexuella övergrepp mot barn
ECPAT är en barnrättsorganisation som arbetar för att stoppa och förebygga sexuella övergrepp mot barn. De driver stödlinjen Ditt ECPAT dit alla under 18 år kan vända sig med frågor om exempelvis sex, samtycke, nakenbilder, övergrepp, relationer och sexuella kränkningar. Där kan barn och unga också få råd och stöd om de utsatts för sexuella övergrepp eller sexuella kränkningar, på eller utanför nätet. Barn och unga kan ringa, mejla eller chatta med ECPATs rådgivare – anonymt om de vill.
Stödlinje för barn och unga: dittecpat.se
ECPAT ger också råd och stöd till föräldrar och yrkesverksamma om barns sexuella utsatthet, på och utanför nätet. ECPAT Vuxenstöd erbjuder rådgivning för vuxna via chatt, mejl och telefon. På hemsidan finns också kunskapshöjande artiklar, broschyrer och material för att du som yrkesverksam ska kunna sprida kunskap till barn och unga om ECPATs stödlinje.
Råd, stöd och kunskap för vuxna: ecpat.se/vuxenstod
Mer information om ECPAT och de frågor som organisationen arbetar med hittar du på ecpat.se
Länk till affischer: Sprid information om Ditt ECPAT: affischer – ECPAT Sverige
Ny rapport från Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten har publicerat en ny rapport om ungdomsmottagningarnas betydelse i arbetet med ungas psykiska hälsa. Rapporten har tagits fram i ett samverkansprojekt mellan Folkhälsomyndigheten och Umeå universitet. Rapporten bygger på intervjuer med yrkesverksamma vid ungdomsmottagningar, samverkansaktörer och ungdomar från tre olika län i Sverige. Tillsammans med rapporten har vi också publicerat en nyhet och en film som sammanfattar resultaten.
Sammantaget är detta en del i vårt arbete att utvärdera insatser som kommuner och regioner genomför inom ramen för överenskommelsen mellan staten och SKR inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Vår förhoppning är att det ska bidra till stöd i arbetet.
Mer att läsa om regeringsuppdraget samt länk till filmen som sammanfattar rapporten:
Länk till rapporten:
Länk till nyheten:
Hjälp oss gärna att sprida kunskapsstödet!
Chatten Unga Lukas
En anonym chatt för barn, unga och unga vuxna under 26 år. Chatten är öppen måndag-torsdag kl. 19-22 hela året, även på röda dagar. Unga Lukas är en del av Förbundet S:t Lukas. https://ungalukas.se/chatten/
Vill du beställa posters (A3, A4) och visitkort till din mottagning? Mejla till: hej@ungalukas.se
Unga Lukas posters: https://ungalukas.se/om-oss/posters/
RFSU söker killar i ålder 15-25 år
För intervjuer kring känslor, kropp och relationer för att ta reda på hur vi och
andra kan stötta och hjälpa unga killar bättre. Läs mer här
Publicerad studie i tidskriften Sexual and Reproductive Healthcare
Man har undersökt erfarenheter av killars tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och vård på Ungdomsmottagningar. Länk till studien: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877575623001325
Länk till nyhetsinslag: https://www.svt.se/nyheter
Hälsningar från Folkhälsomyndigheten gällande VSN
Folkhälsomyndigheten har regeringens uppdrag att implementera ett nationellt informations- och varningssystem, Varningssystem Narkotika (VSN), för att motverka narkotikarelaterad dödlighet. Syftet med VSN är att underlätta informationsutbytet mellan offentliga aktörer såsom myndigheter, hälso- och sjukvård och socialtjänst.
Nu arbetar vi för att informationsutbytet genom VSN ska växa och spridas mellan fler aktörer. Vi hoppas att alla ungdomsmottagningar vill medverka i arbetet mot narkotikadödlighet genom att bli medlem i VSN . Det är särskilt värdefullt att aktörer som arbetar nära ungdomar och personer som använder narkotika ansluter sig.
Vi hoppas att ni har möjlighet att hjälpa oss genom att sprida bifogat informationsbrev.
Andrologi- från teori till praktik
Ett projekt i Region Stockholm för att öka kompetensen och tryggheten
hos barnmorskor på ungdomsmottagningar i att undersöka pung och penis.
Syftet med projektet: Att skapa en mer jämlik vård.
Projektets tre olika steg: 1. Teori. 2. Praktisk workshop. 3. Auskultation
Positiva resultat
Uppföljningen av utbildningsprojektet har visat på mycket positiva resultat. Innan utbildningsinsatsen uppgav 24% av bm sig otrygga med att undersöka pung och penis samt 16% uppgav bristande kunskap kring olika tillstånd i pung och penis. Efter utbildningsinsatserna var i stort sett siffrorna spegelvända. 94,3% uppgav de kände sig mer trygga i att undersöka pung och penis samt 74,5 uppgav ökad kunskap kring olika tillstånd i pung och penis.
Är ni intresserade av att veta mer? Kontakta Charlotte.Farrington-Salomonsson@regionstockholm.se eller Margareta.Hagwall-Stillerud@regionstockholm.se

Ung Utsatt
FSUM vill tipsa om Ung Utsatt som är en del av ungdomsmottagningens verksamhet i VG-region.
Man har sedan 2014 arbetat med stöd och behandling; individuellt, i grupp och med familjer i en del av Ungdomsmottagningen.
Ung Utsatt har sedan starten arbetat för att all personal ska bli bättre på att fånga upp och bemöta unga utsatta för sexuella övergrepp och har kontinuerligt hållit utbildningar, diskussioner och handlett personalen på Göteborgs Ungdomsmottagningar.
Ung Utsatt har utformat en gruppbehandlingsmanual som har utvärderats av alla ungdomar och behandlare som deltagit i behandlingen sedan 2014 samt vid två tillfällen i mer omfattande studier.
För att ta del av Ung Utsatts arbete och/eller starta upp liknande i din region kontakta:
Jennie Isakzon
Samordnare/ Leg. Psykoterapeut Ung Utsatt
Tfn 0722-067964
E-post: jennie.isakzon@vgregion.se eller ungutsatt@vgregion.se
Kolla även in deras hemsida
www.vgregion.se/ungutsatt
Socioekonomisk rapport
Nu finns en rapport som påvisar Ungdomsmottagningarnas (eller Ungdomsmottagningens) samhällsekonomiska nytta.
Rapporten beställdes av FSUM 2021 med målet att ta fram ett underlag som påvisar de samhällsekonomiska effekterna av UMs verksamhet.
Syftet med rapporten är att belysa UMs arbete så att politiker och beslutsfattare får ett underlag till diskussioner och beslut för hur ungdomar och unga vuxna ska kunna erbjudas relevant stöd mot vuxenlivet med fokus på sexuell- reproduktiv- och psykosocial hälsa.
FSUM arbetar för att stärka UMs position nationellt, regionalt samt lokalt och därmed skapa jämlika förutsättningar för ungdomar i hela i Sverige i tillgången till UM. Rapporten är ett viktigt bidrag i denna strävan.
Rapporten presenterades och filmades på en politiker och tjänstemannadag i Västra Götaland i mars 2022. Se gärna presentationen via länkarna nedan.
https://player.vgregion.se/embed/ca6hS9grFEouyZYTUiNV3h/BVUhNecqxz4FYredvbZ3m7
https://player.vgregion.se/embed/ca6hS9grFEouyZYTUiNV3h/BVUhNecqxz4FYredvbZ3m7
Senaste nyheter från FSUM
UngKAB23
UngKAB23 genomfördes bland unga mellan 16–29 år under hösten 2023 och innehöll frågor om…
Info från valberedning
Hejsan alla medlemmar! Snart årsmöte, denna gång ses vi i Uppsala, och vi i…
Transammans Broschyr
Till dig som vill veta mer om Trans. Transammans har tagit fram broschyren ”Till…
Barnendometrios.se
Barnendometrios.se är en satsning som syftar till att öka kunskapen om att även barn…
Konferensvärd 2027
Lystring! Vill er region/kommun vara värd för FSUM konferensen 2027. Välkomna att anmäla intresse…
Metod- och kunskapsbanken
Region Stockholm har tagit fram en metod- och kunskapsbank som vänder sig till alla…