9 november 2016
Medlemsbrev nr 3
Medlems brev nr 3
Vad tiden går fort – Nu dags att tänka på konferens i Tylösand 10-12 maj 2017. FSUM och UM i Region Halland hälsar er varmt välkomna till intressanta och fullspäckade dagar – som vanligt. All information finns på hemsidan. Kolla in den! http://fsumkonferensen.se/
Redan nu är många anmälda och vill ni ha faktura på avgiften före nyår är sista datum för det 29 nov. Styrelsen var i Halmstad och träffade ansvariga för konferensen på sitt sista styrelsemöte – det kommer bli grymt bra och vi tackar för gästfriheten att få komma till er.
Vi har nu tagit fram direktiv till arbetet med revidering och komplettering av handboken. Vem vill vara med? Anmäl er till mej så sätter vi igång. Kolla in i bilagan vad som gäller.
Vi har på nytt skrivet till Gabriel Wikström – denna gång gäller det miljonerna. Ni kan på vår hemsida se skrivelsen i sin helhet. Det är utifrån dagar vi hade med SKL representanter där det sades att 2016 års användning eventuellt skulle vara vägledande för hur pengarna de kommande åren skull fördelas. Vi tycker att det inte är bra då det på en del håll inte ens kommit igång med det arbetet. Läs och se vad ni tycker.
Vi pratar också om att snart firar FSUM 30 år som förening – det kommer märkas på konferensen i Sundasvall 2018. Men vi ska också skriva till de sista 5 åren av vår historia i en nyutgåva av boken om FSUM.
Vi håller på och undersöker möjligheten att göra något inspel och synas i Almedalen till sommaren.
Valberedningen har fått en avsägelse av en av ledamöterna. I stadgarna står det att om det ska göras ett fyllnadsval ska nytt årsmöte kallas till. Vi gör den bedömningen att det inte är rimligt utan ber dom 2 som är kvar att fullfölja arbetet. Hoppas alla är ok med det!
Nationellt centrum för kvinnofrid har haft en del kontakt med FSUM, både under regeringsuppdraget med ett Nationellt program för hälso- och sjukvårdens omhändertagande efter ett sexuellt övergrepp. När regeringsuppdraget slutredovisades skickades serienoveller till samtliga ungdomsmottagningar liksom handböcker till samtliga kvinno- och akutkliniker. NCK har också en kunskapsbank med rapporter om hedersrelaterat våld, kvinnlig omskärelse, oro kring oskuld och heder vilket kan vara av intresse. Bifogar länkar till detta samt till en nylanserade webbutbildning.
http://www.nck.uu.se/kunskapsbanken/nck-s-publikationer/
http://www.nck.uu.se/kunskapsbanken/amnesguider/
http://www.nck.uu.se/kunskapsbanken/
Allt för denna gång – Vill du att styrelsen ska komma till din UM – säg till så kommer vi!
Timmy Ordförande
timmy.leijen@regionorebrolan.se
BILAGA:
Uppdragsbeskrivning för arbetsgrupp för revision av Handboken
Bakgrund
Våren 2015 lanserade FSUM Handbok för Sveriges ungdomsmottagningar. Handboken är tänkt att beskriva kärnan i ungdomsmottagningarnas verksamhet och varför ungdomsmottagningarnas sätt att arbeta är verkningsfullt och effektivt. Handboken beskriver också vilka internationella dokument och vilka svenska lagar som ungdomsmottagningsarbetet både styrs av, och relaterar till.
Emellertid har FSUM:s styrelse kommit fram till att en revision av handboken behövs för att den ska vara tillgänglig och användas ute på landets ungdomsmottagningar. Därför ska en arbetsgrupp tillsättas som arbetar med en sådan revision. Detta dokument syftar till att fungera som en uppdragsbeskrivning för arbetsgruppen.
Uppdragsbeskrivning
Uppdraget för arbetsgruppen består i att omarbeta Handbok för Sveriges ungdomsmottagningar. Ett mål är att skapa en boktext som upplevs som mer sammanhållen till form och stil än vad som är fallet med den nuvarande boktexten. Ett annat mål är att de olika kapitlen till innehållet ska redigeras så att konkretionsnivån inte är är för spretig – exempelvis bör alltför detaljerade beskrivningar av sådant som kan regleras av lokala rutiner undvikas.
Organisation
Arbetet initieras och avslutas av FSUM:s styrelse. En styrgrupp leder arbetet och en arbetsgrupp arbetar operativt med revidering av boktexten.
Styrgruppen består av två ledmöter från styrelsen. Styrgruppen har möten med arbetsgruppen för att kommunicera övergripande om hur arbetet fortskrider och hur styrelsen eventuellt kan vara till stöd för arbetsgruppen.
Arbetsgruppen består av x personer som utses av styrelsen. Arbetsgruppen ansvarar för det operativa arbetet – att textmässigt omarbeta Handbok för Sveriges ungdomsmottagningar. Stöd i arbetet är den uppdragsbeskrivning som styrelsen ger arbetsgruppen, samt kommunikation med styrgruppen under arbetets gång.
Processen
Processen kommer att innebära styrgruppsmöten där styrgruppen och arbetsgruppen ibland möts. Arbetsgruppen kommer också att ha egna möten där de arbetar med texten gemensamt. Enskilt arbete kommer att krävas i viss mån av de personer som ingår i arbetsgruppen.